0 items in the shopping cart
  • No products in the cart.

SOALAN LAZIM

ANDA INGIN BERTANYAKAN SOALAN?

Sekiranya anda masih ingin bertanya sebarang soalan tentang produk atau apa-apa sahaja. Anda boleh rujuk soalan lazim yang telah kami sediakan dibawah ini. Namun, jika soalan anda masih belum terjawab, Sila isi borang yang kami sediakan.

Bagaimana Saya Nak Beli?

Mudah sahaja, Anda perlu pilih produk dengan klik “add to cart” kemudian ke “cart” untuk lihat senarai produk yang anda telah pilih. Kemudian klik “checkout” untuk memproses belian anda. Anda boleh buat pembayaran mengikut kaedah pembayaran yang disediakan. Setelah selesai anda mengisi borang. Klik “place order”.

Bagaimana Saya Nak Bayar?

Pembayaran pembelian produk boleh dibuat menggunakan mesin CDM atau secara ONLINE TRANSFER. Anda diberi pilihan samada membuat pembayaran ke bank MAYBANK atau CIMB. Dibawah ini kami lampirkan no. akaun kami :

Maybank – No.Akaun : 552170054631 – Pemilik Akaun : Auramega Trading

Cimb Bank – No.Akaun : 760 998 5127 – Pemilik Akaun : Aishah Shuib

Pastikan anda menyemak berkali-kali semasa membuat pembayaran seperti semakan no.akaun dan nama pemilik. ini untuk memastikan anda membayar kepada kami dengan betul. Sebarang kecuaian semasa membuat pembayaran adalah tanggungjawab anda sendiri dan kami tidak akan membayar gantirugi.

Dimanakah Saya Ingin Menyemak Status Pembelian Saya?

Anda boleh menyemaknya di halaman utama pada ruangan “No. Tracking Poslaju Terbaru” atau klik sini . No.tracking akan dipamerkan mengikut tarikh selepas anda membuat pembayaran untuk membeli produk. Klik “Read More” untuk lihat lebih penuh senarai no.tracking.

Berapakah Tempoh Untuk Saya Peroleh Produk Yang Saya Beli?

Anda akan peroleh dalam tempoh 2-3 hari ( Waktu Berkerja ) dan juga bergantung kepada pihak poslaju. Sekiranya pihak poslaju melambatkan penghantaran anda, itu sudah luar bidang kuasa kami.